CU ALUNITELE LA CONTROL

De ce este importantă verificarea alunițelor?

Auzim tot felul de povești sau sfaturi, de la a nu umbla la alunițe pentru că, odată scoase, putem face cancer de piele din această cauză, până la a merge la medic și a-i cere să ne scoată toate alunițele de pe corp, in ideea de a nu face cancer pe vreuna dintre ele!

Care este  realitatea cu privire la expunerea la soare și riscul de apariție a cancerului cutanat?

Deși se știe că ultravioletele reprezintă un factor de risc major în dezvoltarea diferitelor forme de cancer de piele,  expunerea la soare sau la aparatele de bronzat, pentru a obține o culoare arămie intensă este , în continuare, o practică extrem de populară în rândul tinerilor și adulților. Avertizările medicilor, dar și numeroasele campanii media de informare a populației cu privire la aceste riscuri reale  , se pare  că nu reușesc să influențeze semnificativ comportamentul oamenilor legat de fotoprotecție. (evitarea expunerii directe la soare prin diverse metode).

Ultravioletele sunt principalul factor de risc din mediul înconjurător în dezvoltarea cancerului de piele și au  fost clasificate drept ‘’carcinogen’’ (generator de cancer) de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului. Tipurile mai frecvente de cancer de piele, dar mai puțin agresive, sunt corelate direct cu expunerea îndelungată (cronică, pe parcursul multor ani) la soare. Melanomul  (tumora cea mai agresivă, care, depistată târziu, poate conduce la pierderea vieții) este însă legat de expunerile intermitente, dar intense la UV (arsurile solare).

Cu alunitele la controlAr trebui să ne alarmeze faptul că incidența acestor cancere este în continuă creștere (de exemplu în Italia crește cu 4% pe an).

Ce este bronzul? Cine este mai expus la deteriorarea cutanată cauzată de UV? Culoarea arămie se obține ca răspuns de apărare la agresiunea  radiațiilor UV, prin sinteza de pigment (melanină) care absoarbe lumina (fotonii) și radicalii liberi generați, în ideea de a proteja epidermul (în special ADN-ul celular ). Persoanele cu piele deschisă, cu ochii albaștri, cu părul blond sau roșcat au o capacitate mai scăzută de a sintetiza pigment, pielea lor fiind mai sensibilă la UV și prezentând risc mai mare de apariție a tumorilor de piele.

Riscul  de a dezvolta tumori de piele crește cu numărul orelor petrecute în soare de-a lungul vieții, cu numărul arsurilor moderate sau intense, (mai mult de 10 arsuri , în special în copilărie și adolescență au rol semnificativ), la persoanele cu nevi multipli (multe alunițe), la bărbați comparativ cu femeile ,  dacă există un istoric de cancer de piele la pacient sau la rudele acestuia, la persoanele care lucrează în aer liber (agricultură, construcții).

Când ne prezentăm la medic pentru evaluarea alunițelor?

Diagnosticul precoce al melanomului, dar și al celorlalte tipuri de tumori de piele, precum și al leziunilor pretumorale (nevi atipici, leziuni la risc) este cea mai eficientă modalitate de îmbunătățire a prognosticului afecțiunii, salvând în multe situații viața pacientului!

Ne prezentăm la medic, indiferent de vârstă, dacă avem multe alunițe (pete pigmentare) pe suprafața corporală,  dacă observăm modificări de formă, culoare, creșterea, ruperea sau sângerarea  unei pete maronii, chiar și dacă  avem doar câteva alunițe pe toată suprafața pielii, apariția unoi pete noi și creșterea acestora în câteva luni, dacă aceste alunițe se modifică în perioada sarcinii sau după expuneri intense la soare.

Care este modalitatea de evaluare a riscului de cancer, cum se analizează  toate alunițele și cum se pune un diagnostic  corect?

Dermatologul va efectua un examen clinic al întregii suprafețe corporale, inclusiv pielea urechilor, palmelor, tălpilor, scalpului și regiunea genitală,  va identifica fototipul (culoarea pielii, reactivitatea acesteia la UV) și va afla istoricul dumneavoastră legat de expunerile la soare și istoricul familial de tumori.

Cum ne ajută dermatoscopia?

Examinarea dermatoscopică  este o metodă de diagnostic nonivazivă, la îndemâna dermatologului, care evaluează orice ‘’aluniță’’ mult mai precis decât cu ochiul liber, poate descoperi tumorile în stadii incipiente , dar cu ajutorul căreia se pot evita și exciziile inutile ale unor leziuni benigne (fără risc). Această metodă este nedureroasă, se fac fotografii ale leziunilor, se stochează și se pot compara cu evaluări ulterioare (la 3, 6, 12 luni ) în funcție de recomandările medicului. Pentru persoanele cu nevi multipli se fotografiază toată suprafața corporală (body mapping), se identifică și se urmăresc leziunile ‘’atipice’’.

Diagnosticul dermatoscopic nu este de certitudine,  după excizarea  tumorilor sau îndepărtarea leziunilor ‘’suspecte’’, diagnosticul de certitudine va fi obținut  în urma analizei anatomopatologice.

Avantajul major al metodei este depistarea precoce a tumorilor!

 Care sunt metodele de prevenție a cancerului de piele și cum se tratează corect acesta ?

Prevenția înseamnă evitarea pe cât posibil a expunerilor directe la UV (soare, solar) , chiar și a unor zone de piele (față, decolteu, gât, gambe, brațe), folosirea de îmbrăcăminte protectoare, ochelari de soare, pălărie, evitarea intervalului orar 10-17 de stat pe plajă, evitarea arsurilor solare (în special la copii), aplicarea cremelor cu factor de protecție  UV înalt (30-50) la interval de 2 ore dacă stăm la plajă, iar iarna, în zilele însorite, măcar dimineața.

Prevenție înseamnă și efectuarea unui consult dermatologic cu examinarea alunițelor o data pe an, iar dacă există situații speciale, frecvența reevaluărilor o stabilește medicul.

Tratamentul tumorilor este ales de către medic, de obicei se excizează chirurgical și ,în funcție de tip și extensie, se apelează la metode adiționale.

 Important este să reținem că trebuie să acordăm atenție pielii noastre, să ne protejîm de radiațiile solare, să nu apelăm la aparatele de bronzare, să nu lăsăm copiii pe plaja fără măsură. O evaluare anuală medicală a alunițelor ne poate descoperi precoce leziuni precanceroase, care excizate rapid, pot să ne ferească de consecințe serioase și chiar să ne salveze viața!

dassa
Tags are not defined for this post

0 comments

No comments. Leave first!

Leave a reply

four + 14 =