Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune cronică inflamatorie, caracterizată prin prezența unor placi roşii, bine delimitate, acoperite de scuame groase, alb-sidefii, prezente simetric in special pe coate, genunchi, regiunea sacrală, pe palme, tălpi  și scalp. Poate afecta  uneori unghiile, pliurile (axile, inghinal) sau mucoasele. Afectează ambele sexe, poate debuta din copilărie și îmbracă diverse forme, de la cea cutanată limitată la cea generalizată  eritrodermică, psoriazisul palmo-plantar sau generalizat pustulos, cel artropatic (artrita psoriazică).

Evoluția este ondulatorie și imprevizibilă, influențată de factorii agravanți, iar calitatea vieții poate fi serios afectată în formele moderate și severe.De obicei leziunile cutanate au un aspect tipic și se recunosc clinic. Uneori este necesară biopsia cutanată pentru confirmarea diagnosticului. Deoarece există o multitudine de condiții asociate care pot declanșa un puseu sau complica statusul pacientului, este necesară depistarea și tratarea concomitentă a acestora: focare infecțioase, traumatisme, tulburări endocrine, stress-ul psihic, afecțiuni cardiologice sau diabet zaharat, rareori expunerea la UV, anumite medicamente, fumatul si consumul de alcool. Când există afectare articulară este recomandată evaluarea reumatologică.

Niciun tratament nu este curativ în psoriazis. Strategia terapeutică se adaptează în funcție de vârsta și sex,  permanent contextului clinic, pacientul cu psoriazis fiind periodic urmărit  de medicul dermatolog și investigat paraclinic. Schema terapeutică urmărește diminuarea extensiei bolii, tratarea suprainfecțiilor, tratarea afecțiunilor asociate și crearea unui confort fizic și psihic pentru îmbunătățirea calității vieții și a încrederii în sine.

Opțiunile terapeutice sunt grupate în 3 arii:

1. topice în toate formele clinice (unguente cu corticosteroizi, emoliente, analogi de vitamina D, acid salicilic, fototerapie PUVA, UVB),

2. sistemice în formele moderate și severe, necesită spitalizări periodice (metotrexat, acitretin, ciclosporină)

3.  terapiile biologice având ca țintă sistemul imunitar, dezvoltate în ultimii ani și alese ca soluție în situatii extreme și complex evaluate paraclinic.

Artrita psoriazică necesită control periodic cu adaptarea medicației (antiinflamatoare nesteroidiene, hidroxiclorochină, metotrexat, terapie biologică).

Scapa rapid de psoriazis! Alege expertii in Dermatologie Medicala! Programeaza-te Acum!
Telefon: +40 725 525 922 / +40 314 379 825
Adresa: Sos. Nordului 60, Ap. 3, Sect. 1, Bucuresti Vezi Harta
E-mail: contact@oanaspanu.ro