Dermatita atopica

Ce este dermatita atopică și de ce apare?

Dermatita sau eczema atopică  este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale pielii copiilor din ultimii ani, dar manifestările pot să continue sau să apară direct in viața adultului. Este o afecțiune cronică, intens pruriginoasă, apar plăci roșii care se usucă si se îngroașă datorită scărpinatului și uneori vezicule care se pot suprainfecta. Poate debuta încă din primele luni de viață, prin apariția unor zone de piele uscată, roșie si cu mâncărimi. Bebelușul are o stare de disconfort si agitație, care trebuie să îngrijoreze părinții și să îi îndrume la medic. Cu cât e mai mică vârsta  la care apar primele semne și cu cât e mai severă afectarea pielii, crește riscul ca în timp copilul să dezvolte rinită alergică sau astm, conjunctivită, rinită, complex numit ATOPIE.

Factorii care determină dermatita atopică  sunt multipli: genetici, imunologici, metabolici, infecțioși și alergenii din mediul înconjurător.

Părinții  cu astm, rinită sau eczeme repetate trebuie să fie preveniți asupra potențialului copiilor lor de a dezvolta dermatită atopică. Aproximativ 70% dintre pacienții cu dermatită atopică au in istoricul familial o persoană cu atopie.

Cum se manifestă?  Există factori agravanți?

Datorită unor defecte ale funcției de barieră a epidermului, pielea pierde foarte ușor apa, se usucă, apar mâncărimi, copilul sau adultul se scarpină pe zona afectată si apar fisuri în piele. Procesul inflamator care se declanșează apoi este exagerat în dermatita atopică, pielea se înroșește foarte tare și se poate suprainfecta. Cele mai afectate zone la copilul mic sunt fața, gâtul, trunchiul  și picioarele, fiind ocolită zona scutecului. La adolescenți și adulți zonele afectate se restrâng pe brațe, picioare, in special în plicile cotului și genunchiului, palme și tălpi.

Manifestările  sunt intermitente (2-3 episoade pe lună), cu agravare iarna, la contactul  cu substanțe iritante (detergenți, praf de casă, acarieni, polenuri), alimente cu potențial alergenic, transpirație excesivă, stress emoțional. Dintre factorii  favorizanți mai mentionăm prezența Pityrosporum ovale pe față, gât, scalp. Temperaturile extreme, transpirația, hainele din lână sau fibre sintetice, parfumurile, uleiurile, săpunurile agravează pruritul si declanșează o cascadă a manifestărilor. Atenție la infecția cu herpes simplex, fungi sau veruca vulgaris care pot complica statusul atopic. Măsurile  de evitare a factorilor cu potențial declanșator sau agravant ar trebui sa fie permanente!

Sunt copiii cu dermatită atopică mai sensibili si mai supuși la riscuri? Ce măsuri practice trebuie să aplice părinții?

Copiii cu dermatită atopică au nevoie de o îngrijire aparte: spălarea pielii cu loțiuni emoliente și apă călduță, evitarea săpunurilor și a detergenților, aplicarea de 2 ori pe zi pe tot corpul a unguentelor/ cremelor bogate în lipide și ceramide, tăierea unghiilor foarte scurte pentru a nu zgâria pielea, utilizarea hainelor și a lenjeriei de pat din bumbac și evitarea pernelor cu pene.  Prezența  copiilor lânga animalele de casă, într-un mediu cu praf, în parcuri primăvara și toamna poate  agrava leziunile de pe piele și înrăutăți  starea de sănătate.

Ce tratamente se recomandă la copii și adulți?

Pe lângă folosirea  zilnică a cremelor  emoliente, în episoadele de inflamație se pot recomanda pe termen scurt creme antiinflamatoare,  iar în formele mai severe sunt necesare medicația antialergică sistemică,  tratamentul complicațiilor și urmărirea atentă de către medic. Spălarea pielii se va face  (nu foarte des) cu săpunuri neutre sau uleiuri fără parfum. Tratamentul local presupune aplicarea de emoliente, dermatocorticoizi, antipruritice, inhibitori de calcineurină, iar sistemic, în formele severe se pot administra corticosteroizi, antihistaminice sau antibiotice în caz de suprainfecții.  Îngrijirea pielii și folosirea unor produse dermatocosmetice potrivite joacă un rol important pe termen lung în prevenirea recăderilor.

Cu  tratament vindecarea este completă sau boala reapare in timp?

Dermatita atopică are o evoluție ondulatorie, majoritatea copiilor cu o forma ușoară nu mai au manifestări după vârsta de 5 ani, iar după 10 ani aproximativ 60%. In cazurile moderate și severe există riscul de a dezvolta atopie (astm, rinită ) și de a persista afectarea pielii în viața adultă.

Cum este afectată calitatea vieții?

Atât copilul, cât și adultul cu dermatită atopică vor trebui să se ferească de factorii potențial declanșatori sau agravanți și să fie consecvenți cu privire la tratament. Aceste aspecte pot fi stresante pentru pacientul cu dermatită atopică .Un impact negativ   îl pot avea prezența petelor roșii pe față și mâini, uscăciunea pielii, mâncărimile, care pot determina de la interacțiunea redusă a individului cu cei din jur, neatenția provocată de lipsa de somn, până la absența de la școală sau serviciu  datorită spitalizărilor repetate în episoadele severe.

Important este ca orice manifestare de acest tip, apărută la copil sau adult, să fie abordată cu atenție și să fie îngrijită corespunzător pentru a evita apariția complicațiilor.

 

Elimina rapid dermatita atopica! Alege expertii in Dermatologie Medicala! Programeaza-te Acum!
Telefon: +40 725 525 922 / +40 314 379 825
Adresa: Sos. Nordului 60, Ap. 3, Sect. 1, Bucuresti Vezi Harta
E-mail: contact@oanaspanu.ro