Acnee vulgara. Cicatrici acnee

Ce este acneea și cum se manifestă?

Acneea (acneea vulgară), o problemă a pielii  din ce in ce mai frecventă și supărătoare este o condiție a pielii care afectează aproximativ 80% din populație (femei și bărbați) într-un moment al vieții. Apare deseori la adolescenți (după vârsta de 12 ani), poate continua și în perioada adultă sau poate  să apară la adult, mai frecvent la femei, după vârsta de 30 ani.

Acneea îmbracă diverse grade de severitate și forme de manifestare, apare pe față, gât, spate, piept și brațe. Tenul este gras sau mixt, prezintă comedoane (puncte negre și albe), leziuni inflamatorii – “coșuri” (papule, pustule, noduli) care pot lăsa cicatrici inestetice în procesul de vindecare.

“Coșurile” apar prin hipersecreție de sebum, keratinizare anormală cu formarea de dopuri ce astupă glanda sebacee, acumularea de bacterii si inițierea procesului inflamator local. Dezvoltarea acestor ‘’coșuri’’ profunde în piele, dar și stoarcerea lor, vor determina ruperea dermului și formarea de cicatrici.

De ce apare acneea?

Cauzele acneei sunt multiple. Activitatea intensă a glandelor sebacee se datorează hipersecreției hormonilor androgeni, ovarelor polichistice, factorilor genetici, stresului, medicației steroide, la care se adaugă infecția cu Propionibacterium acnes sau Stafilococ .

Alimentația nu constituie o cauză de acnee, dar un rol important îl dețin dulciurile (au indice glicemic crescut), precum şi produsele pe bază de lapte, care stimulează secreția de sebum, prin prezența unor substanțe cu efecte similare hormonilor de creștere.

Îngrijirea zilnică  incorectă a pielii cu produse neadaptate tipului de ten, folosirea unor produse de machiaj comedogenice, lipsa demachierii de seara reprezintă cofactori în întreținerea sau agravarea manifestărilor din acnee.

Cum tratăm acneea?

Tratamentul în acnee este complex, uneori de lungă durată și necesită răbdare și complianță din partea pacientului.

Tratamentul în acnee este individualizat în funcție de manifestări și profilul pacientului (vârstă, sex, istoric medical). Urmărirea periodică a evoluției este necesară pentru ajustarea tratamentului, prevenirea reacțiilor adverse și a complicațiilor, cu rezultate cât mai bune și pe termen lung.

Tratamentele locale presupun aplicarea unor  creme/ loțiuni/ geluri antibiotice, antiinflamatoare, keratolitice și antiseboreice.

Tratamentele sistemice presupun administrarea unor medicamente antibiotice, antiinflamatoare, antiseboreice,   hormonale pentru perioade variabile, adaptate evoluției afecțiunii.

PEELINGUL CHIMIC este foarte util atât în formele acute, inflamatorii de acnee, cât și pentru îndepărtarea cicatricilor și a petelor pigmentare rezultate în procesul de vindecare al ‘’coșurilor’’. Tipurile de acizi folosiți și concentrațiile acestora le va stabili medicul în urma evaluării, pentru eficiență maximă.

Tehnologia LASER PEARL, FRACTIONAL PEARL, FUSION de ultimă generație este folosită cu rezultate excepționale și definitive pentru îndepărtarea cicatricilor superficiale/medii/profunde, vechi/ noi rezultate după acnee. În 2-3 ședințe distanțate la 4-6 săptămâni se va regenera colagenul prin încălzire sub forma unor coloane , proces ce conduce , lăsând și zone de piele neafectate pentru o vindecare rapidă.

Elimina rapid acneea si cicatricile! Alege expertii in Dermatologie Medicala! Programeaza-te Acum!
Telefon: +40 725 525 922 / +40 314 379 825
Adresa: Sos. Nordului 60, Ap. 3, Sect. 1, BucurestiVezi Harta
E-mail: contact@oanaspanu.ro